W skrócie:
Mam dziś dla ciebie prawdziwy specjał. Słodka konfitura z truskawek, jaką robiły nasze prababcie. To konfitura bez żelfixu, którą zrobisz tylko z truskawek, cukru i odrobiny wody. Konfitura jest słodsza, bardziej aromatyczna i gęstsza niż dżem truskawkowy. Najważniejsze jest jednak to, że w prawdziwej konfiturze owoce powinny zostać w całości – nie kroimy ich i uważamy, aby się nie rozpadły. To dlatego konfitury nie wolno mieszać. W niektórych domach konfiturę smażyło się nawet przez trzy dni. Jeśli masz tyle czasu i cierpliwości, to oczywiście możesz tak zrobić. W przepisie na konfiturę z truskawek, który podaję, wystarczy przesmażyć owoce na drugi dzień. Ważne, aby odczekać co najmniej dobę po pierwszym zagotowaniu owoców i dosmażyć je właśnie następnego dnia. Konfitura będzie smaczniejsza. Do przepisu dorzucam także rady Lucyny Ćwierczakiewiczowej, wspaniałej kucharki i autorki wielu książek kucharskich z XIX wieku. Ćwierczakiewiczowa była niezwykle cenioną postacią, a jej książki od razu stawały się bestsellerami. W sprawach kulinarnych stanowiła niepodważalny autorytet.
Konfitura z truskawek – stary przepis
Składniki:
2 kg truskawek,
1 kg cukru,
¾ szklanki wody.
Jak zrobić konfiturę z truskawek?
Przygotowałam szeroką patelnię z grubym dnem. Wlałam do niej ¾ szklanki wody, wsypałam cukier i zagotowałam na gęsty syrop.
Truskawki umyłam i pozbawiłam szypułek. Wybrałam ładne, małe i nieuszkodzone owoce.
Truskawki wrzuciłam do syropu. Nie mieszałam, tylko delikatnie potrząsałam patelnią. Zagotowałam na silnym ogniu, a następnie zdjęłam z ognia i odstawiłam na 5 minut.
Po tym czasie ponownie zagotowałam truskawki (bez mieszania!) i znowu zdjęłam z ognia na 5 minut. Tę czynność powtórzyłam jeszcze jeden raz (w sumie powinny być 3 razy).
Bardzo delikatnie, żeby owoce się nie rozpadły, zdjęłam łyżką szum z truskawek.
Konfiturę przelałam do szklanego naczynia i zostawiłam na cały dzień. W tym czasie konfitura zacznie gęstnieć.
Następnego dnia ponownie przesmażyłam gęstą konfiturę, bez mieszania, żeby owoce się nie rozpadły. Smażyłam na małym ogniu 5 minut.
Słoiki wyparzyłam i osuszyłam. Przełożyłam do nich ostrożnie konfiturę.
Na dnie dużego garnka położyłam ściereczkę. Włożyłam słoiki i wlałam wodę do połowy ich wysokości. Od momentu zagotowania gotowałam 10 minut.
Słoiki wyjęłam, ustawiłam do góry dnem na suchej szmatce, a kiedy wystygły, umieściłam w suchym, chłodnym miejscu.
Najlepsza konfitura z truskawek – rady Lucyny Ćwierczakiewiczowej:
Naczynie do smażenia konfitury – powinno być płaskie i szerokie. Chodzi to, aby owoce miały przestrzeń i były ułożone dość luźno. Najlepiej sprawdzi się więc płaska, szeroka, patelnia z grubym dnem. Ćwierczakiewiczowa radziła, aby używać mosiężnych naczyń do smażenia. Dziś dość trudno o taką patelnię. Najważniejsze jest jednak to, by nie zostawiać przesmażonej konfitury w metalowym naczyniu, ponieważ owoce mogą skwaśnieć. Lepiej przelać je w tym czasie do szklanego naczynia, a dopiero następnego dnia ponownie przesmażyć na patelni.
Konfitury nie mieszamy – cały urok i smak konfitury tkwi w słodkich owocach, które w przeciwieństwie do dżemu, w konfiturze pozostają w całości. Nie mogą się rozpaść, dlatego podczas smażenia nie należy mieszać konfitury. Wystarczy delikatnie potrząsać patelnią.
Szumowanie konfitury – podczas gotowania syropu i owoców, na wierzchu powstanie warstwa, którą należy odszumować. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej zbierając szum łyżką.
Smażenie konfitury na drugi dzień – konfitury nie wlewamy do słoików od razu po usmażeniu. Należy zostawić ją, aż zgęstnieje i następnego dnia dosmażyć. Dopiero potem przełożyć do słoików.
Rady pochodzą z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", wydanej w 1885 roku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?