MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Na deser polecam szybkie lody pistacjowe. Zmiksujesz je w 5 minut z 4 prostych składników. Zrób je na zapas bez maszynki

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Najlepsze lody pistacjowe zrobisz z użyciem wysokiej jakości pasty. Dobry produkt będzie zrobiony ze 100% pistacji. Czasem dodaje się do nich odrobinę oleju, aby ułatwić miksowanie na gładki krem. Polecam robić lody pistacjowe ze śmietanką kremówką i likierem. Dzięki temu twoje lody nie będą zmrożone na kamień. Poznaj prosty przepis na domowe lody pistacjowe dla całej rodziny.

W skrócie

Pyszne lody pistacjowe z pasty pistacjowej to prawdziwy rarytas. Warto wiedzieć, że autentyczne lody pistacjowe nie będą intensywnie zielone. Wielu producentów lodów dodaje do swoich przysmaków zielony barwnik, aby podkreślić ich kolor. Zdradzę ci, że do śmietanki możesz także dodać serek mascarpone, który nada deserowi kremowej konsystencji.

Widok z góry na trzy gałki lodów pistacjowych w miseczce
Najlepsze lody pistacjowe zrobisz na bazie śmietanki i pasty pistacjowej. Getty Images/Bartosz Luczak/zdjęcie ilustracyjne

Lody pistacjowe – prosty przepis z 4 składników

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin schładzania w zamrażarce.
Stopień trudności: bardzo prosty.

Składniki:

  • 300 g śmietanki kremówki 36 procent,
  • 120 g kremu pistacjowego,
  • 40 g posiekanych pistacji,
  • 2 łyżki likieru pistacjowego.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić domowe lody pistacjowe?

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietankę przelej do miski robota kuchennego.
  2. Dorzuć krem pistacjowy i wlej likier pistacjowy.
  3. Składniki na lody pistacjowe ubijaj na średnich obrotach przez 7 minut, aż masa będzie puszysta i zwiększy objętość trzykrotnie.
  4. Pod koniec ubijania dodaj posiekane drobno pistacje.
  5. Powstałą masę na lody pistacjowe przełóż do pojemnika przeznaczonego do mrożenia żywności.
  6. Wstaw do zamrażarki na 6 godzin.
  7. Lody pistacjowe są gotowe do podania.

Pistacje do domowych lodów

Ważny jest odpowiedni wybór pistacji do zrobienia deserów. Na szczęście w sklepach spożywczych dostępne są łuskane pistacje bez dodatku soli. Właśnie takie będą najbardziej odpowiednie do zrobienia lodów pistacjowych. Nadmiar soli nie zaburzy smaku. Jeśli chcesz skontrastować słodki smak śmietanki i likieru, to polecam dodać szczyptę pod koniec miksowania masy. Dzięki temu sprawisz sobie prawdziwą kulinarną przyjemność.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na deser polecam szybkie lody pistacjowe. Zmiksujesz je w 5 minut z 4 prostych składników. Zrób je na zapas bez maszynki - Strona Kuchni

Wróć na glowno.naszemiasto.pl Nasze Miasto