MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

"W głowie się nie mieści 2" 22 czerwca w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

"W głowie się nie mieści 2" 22 czerwca w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

Uczniowie kazimierskiej "trójki" na wycieczce w... wylęgarni drobiu [FOTO]

NOWE
Uczniowie kazimierskiej "trójki" na wycieczce w... wylęgarni drobiu [FOTO]

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Głownie, (9.06-15.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Głownie, (9.06-15.06.2024)

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Do czego masz prawo w szpitalu lub poradni? Poznaj swoje prawa pacjenta

Do czego masz prawo w szpitalu lub poradni? Poznaj swoje prawa pacjenta