Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Głownie?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces ten trwa od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić potrzeba mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków polega na tym, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Głownie. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy którego charakterystycznym elementem jest brak sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Głownie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Głownie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. Wtedy powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca wprowadził pizzę na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego posiłku ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Głownie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?